Tarih: 17.08.2023 09:46
Aronya yüksek antioksidan, vitamin ve mineral deposu olma özelliğiyle başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın önlenmesine fayda sağlamakta olan mucizevi bir bitkidir.
Aronya meyvesi (Chokeberry) Kuzeydoğu Amerika’ya özgü bir çalı türünün meyvesidir. İnsan sağlığına olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’SÜPER MEYVE” olarak da adlandırılıyor. Bu nedenle son yıllarda ülkemizde de üretilmeye başlamıştır. Bu meyvenin besin değeri ve antioksidan özellikleri diğer üzümsü meyvelerden çok daha zengindir. Buruk bir tadı vardır ve antioksidan özelliğinin yüksekliği bu burukluk özelliğinden gelirProantosiyonin, antosiyonin, flavonoit, fenolik asit gibi bileşikler antioksidan özelliği oluşturan polifenolik bileşiklerdir. Bu bileşiklerden her biri bir meyve3 kaynağında bulunurken aronya meyvesi bu bileşiklerin bir çoğunu içermektedir.Antioksidan özelliğinin yanı sıra aronya meyvesi vitaminler ve mineraller bakımından da oldukça zengindir.
Bunların başında C ve E vitamini gelir. B vitaminlerinden B1, B2, B6, Niasin, pantotenik asit içermektedir. Mineraller olarak da iyot, potasyum, kalsiyum, magnezyum yüksek oranda bulunur.Bunlarla birlikte Beta Karoten ve önemli miktarda Diyet Lifi, karbonhidratlardan Glikoz ve Fruktoz içermektedir.Bütün bu özellikleriyle insan sağlığına olan faydaları oldukça fazla ve ciddi anlamda hastalık önleyici özelliğe sahiptir.ARONYANIN FAYDALARI- Güçlü bir antioksidandır.
- Kanser, Alzheimer ve çeşitli sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde büyük etkisi vardır.
- Kan glikoz seviyesini düzenleyici etkisi nedeni ile tip 2 diyabet hastalarına iyi gelmektedir.
- Bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
- Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer.
- Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
- Grip, nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmektedir.
- Ateroskleroz, diyabet, kalp krizi ve inme riskini azaltır.
- Kan basıncını düşürür.
- Cildi besler ve yaşlanmayı geciktirir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.
- Yüksek tansiyona iyi gelir.
- Böbrekleri hasarını önler.
- Karaciğeri korur.
- Metabolik sendrom riskini azaltır.
Ekşimsi ve buruk bir tada sahip olduğu için çoğunlukla çiğ tüketimi tercih edilmemektedir.Aronya meyvesi taze tüketmenin yanında çoğunlukla meyve suyu, reçel, marmelat, toz ve çay olarak tüketilmektedir.Burada unutulmaması gereken Aronya meyvesi hastalıkları tedavi edici değil önleyici özelliğe sahiptir.ARONYA MARMELADI SATIN ALARONYA REÇELİ SATIN ALARONYA SUYU SATIN AL